1.2.14

Διάλογο, Δράση, Δικαιώματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα διαδικτυακά ΜΜΕ-Απαντήσεις στην πρόκληση του εργασιακού μεσαίωνα της ψηφιακής ενημέρωσης έδωσε η χθεσινή εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ

Με επιτυχία και ουσιαστικά συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, με θέμα «Εργασιακό καθεστώς και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων στα διαδικτυακά ΜΜΕ».
Τα «ανοιχτά» κανονιστικά ζητήματα δικαίου, τις αγκυλώσεις και τις γκρίζες ζώνες του νομικού πλαισίου της αμοιβής και ασφάλισης των εργαζομένων στο Διαδίκτυο ανέλυσαν οι νομικοί-εργατολόγοι Α. Πετρόπουλος και Δ. Περπατάρης, ενώ ο Καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ Μ. Μεϊμάρης, τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας της δημοσιογραφίας, με νέα απαιτητικά δεδομένα στην εκπαίδευση των δημοσιογράφων που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ταχύτατα εξελισσόμενης τεχνολογίας στα σύγχρονα ΜΜΕ.
Σημαντική εξάλλου ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Γ. Αντωνοπούλου, η οποία επεσήμανε –μεταξύ άλλων- ότι το 2014 θα είναι έτος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο καταστατικό λειτουργίας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ
Το ρευστό εργασιακό τοπίο των διαδικτυακών ΜΜΕ, με αναξιόπιστα έως ανύπαρκτα όρια στην ειδίκευση και την επαγγελματική δεοντολογία, αλλά και την εργοδοτική αυθαιρεσία, την μαύρη εργασία, τις πενιχρές αμοιβές και τα σαθρά ασφαλιστικά δικαιώματα μετέφεραν με προσωπικές εμπειρίες και βιώματα από την περιπετειώδη διαδρομή τους στη ψηφιακή δημοσιογραφία, οι δημοσιογράφοι Κ. Χρήστου και Γ. Λαμπρόπουλος. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ Γ. Κατερίνης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης, εκπροσώπησης και παρέμβασης στα πορταλ, ενώ τις θέσεις της ΕΣΠΗΤ για ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ένταξη στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ των εργαζομένων στα διαδικτυακά ΜΜΕ διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και συντονιστής της εκδήλωσης Θ. Μπερεδήμας.
Το στίγμα της εκδήλωσης εξάλλου, με εύστοχες παρεμβάσεις, έδωσαν εργαζόμενοι στα ειδησεογραφικά πόρταλ, οι οποίοι τόνισαν ως επιτακτική την ανάγκη καταγραφής των ενημερωτικών ιστοσελίδων αλλά και την ενίσχυση της συνδικαλιστικής παρέμβασης με παρουσία των συνδικαλιστικών φορέων και εκπροσώπων στους χώρους εργασίας των πόρταλ, προκειμένου να ελεγχθεί και περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και η παραβίαση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος.
Την εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ τίμησαν με χαιρετισμούς οι : Γ. Σαββίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ, Μ. Αντωνιάδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ, Μάρκος Γκανάς, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΠΗΕΑ, Κ. Κορτέσης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΠΗΝ, Μ. Λώλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕ, Σ. Τριανταφύλλου, Πρόεδρος Δ.Σ.ΠΣΑΤ Δημ. Χορταργιάς, Γ.Γραμματέας Δ.Σ. ΕΣΗΕΘΣτΕ, Γ.Αλιφέρης, Γ. Γραμματέας Δ.Σ. ΕΤΙΤΑ, Π. Μαυράκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΤΕΡ
Με πάγια τη βούληση της ΕΣΠΗΤ για συλλογική και ενιαία δράση, η εκδήλωση για τον εργασιακό μεσαίωνα των ψηφιακών ΜΜΕ, κατέδειξε όχι μόνο την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας και συντονισμού με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου, αλλά αποτέλεσε ένα πρώτο, αξιόπιστο και δυναμικό βήμα διαλόγου των εργαζομένων, κατάθεσης εμπειριών και απόψεων από τον δύσβατο χώρο των new media, και κυρίως αφετηρία οργάνωσης συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων για τη συλλογική διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ

από ΕΣΠΗΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου